Kriittiset tekijät ja turvallisuus

Kunnan tehtäviin kuuluu turvallisuus ja varautuminen.

Kuntalaisten asumiselle ja hyvinvoinnille elintärkeiden järjestelmien omistus ja hallinta on pidettävä kunnalla.

Yhteiskunnan kriittiseen infrastruktuuriin kuuluu sellaisia laitoksia, rakenteita ja sähköisiä toimintoja, jotka on pidettävä yhteiskunnan, ei yksityisten, omistuksessa. Näitä ovat energian tuotanto-, siirto- ja jakelujärjestelmät (sähkö, kaukolämpö), tärkeät liikenne- ja logistiikkareitit, tieto- ja viestintäjärjestelmät sekä vesi- ja jätehuolto.

Esimerkiksi näistä ei pidä kaupungin luopua:

  • Alva (sähköverkko, kaukolämpö, vesi, jätevesi,) ja sen tytäryhtiö(t)
  • Monikunnallinen Väre, jossa Jyväskylä on mukana.
  • Mustankorkea (jätehuolto)

  • Jyväskylän kaupungin kadut (ja ELYn tiet).

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymys: Kuntani on lisättävä määrärahoja kriittisen infrastruktuurin suojeluun?

Jokseenkin samaa mieltä. Suojelu on tärkeää yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta ajatellen, joten jos ja kun se nähdään kriittisenä, on tehtävä suojelutoimia.

Kysymys: Keskustan alueen turvallisuus tarvitsee järeitä keinoja ja lisää vartiointia? Kaupungilta tarvitaan kovempia toimia Jyväskylän keskustan rauhattomuuksien kitkemiseksi?

Hienoisesti eri mieltä. Rauhattomuuksia on lähinnä yöaikaan. Niiden kitkentä on mielestäni poliisin tehtävä. Poliisi ylläpitää turvallisuutta ja liikeyritykset itse hankkivat vartiointipalveluja.
Kaupunkisuunnittelulla voidaan toki lisätä turvallisuutta, mutta se ei ole järeä keino. Jyväskylän kaupunki voi laittaa lisää valvontakameroita ja valaistusta voidaan mahdollisesti parantaa (tasaisesti valaistu, ei hämäriä paikkoja).

Kysymys: Päihteidenkäyttäjien tukipalvelu Hanska tarvitsee paremmat ja isommat tilat keskustassa?

Jokseenkin samaa mieltä.